Een schilderij ophangen zonder te boren of toch met boren?

Het boren van een gat in de muur is het probleem niet, maar hoe hang je een waardevol schilderij op zonder het schilderij te beschadigen? Maak je liever gebruik van ophangsystemen waarbij je geen gat in de muur hoeft te boren en hoe hoog hang je een schilderij op? Met deze tips krijgt jouw schilderij de kans om goed tot zijn recht te komen in elke ruimte!

Een waardevol schilderij wordt opgehangen met handschoenen aan

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het ophangen van een schilderij is het verstandig om een stap terug te nemen. Bekijk de muur waarop je het schilderij wilt hangen vanuit verschillende hoeken in de kamer. Zo kun je vooraf bepalen of het schilderij volledig zichtbaar is op de muur die je hebt gekozen.

Het schilderij moet de blikvanger in de kamer worden. Je kunt een schilderij daarom het beste op ooghoogte hangen. Hang hem symmetrisch op in het midden van een muur of combineer het schilderij op een speelse manier met andere schilderijen of fotolijsten. Tot slot kun je het schilderij uitlichten met spotlampjes. Richt een spotlampje op het schilderij of maak het schilderij af met lampjes op de rails. Hierdoor trek je direct de aandacht naar het schilderij aan de muur.

Zorg ervoor dat het schilderij niet in de volle zon hangt. Zo voorkom je verkleuring op de lange termijn. Houd het schilderij zo goed mogelijk stofvrij en hang deze op in een rookvrije kamer om nicotineaanslag te voorkomen. De kosten van restauratie kunnen hoog oplopen wanneer de vernislaag beschadigd raakt. Probeer het schilderij dus zo goed mogelijk te beschermen tegen externe factoren in jouw woning.

Hoe hoog een schilderij op hangen

De hoogte waarop het je een schilderij moet ophangen is afhankelijk van de ruimte waarin je het schilderij ophangt. Let op de hoogte van de ramen in de kamer en bekijk of er geen rechtstreeks zonlicht op de gekozen muur schijnt. Zo voorkom je verkleuring en houd je het schilderij langer mooi.

Als je een schilderij gaat ophangen dan is het slim om te meten vanaf de onderkant van de muur. Als je vanaf de grond een hoogte van 150 centimeter aanhoud, dan is de kans groot dat het schilderij op ooghoogte hangt. In musea vind je schilderijen ook op deze hoogte maar sommige ruimtes vragen om een hogere plek voor het ophangen van een schilderij.

Wanneer je een klein schilderij ophangt dan is het slim deze dichter bij de grond te plaatsen dan een groot schilderij. Een groot schilderij trekt immers sneller de aandacht dan een klein schilderij. Een groot schilderij kun je gerust zonder andere lijsten boven een bank of een bed hangen. Wanneer je een klein schilderij hebt, dan kun je deze op een grote muur beter combineren met andere schilderijen of foto’s. Zo zorg je ervoor dat de grootte van de muur in balans is met de grootte van het schilderij. Je wilt immers niet dat het schilderij wegvalt omdat deze te hoog of te laag is geplaatst.

Schilderij ophangen zonder boren

Wanneer je liever geen gat in de muur boort is het ook mogelijk om voor een ophangsysteem voor jouw schilderij te kiezen. Je vind diverse ophangsystemen bij verschillende bouwmarkten zodat er altijd een gepaste oplossing te vinden is. Kies bijvoorbeeld voor de Artiteq Click Rail van Gamma. Het gaat hier om een eenvoudig en gebruiksvriendelijk ophangsysteem dat gebruik maakt van een rails, clips en transparante ophangdraden.

Door de clips op het plafond of de muur te bevestigen kun je de rails eenvoudig monteren. De transparante ophangdraden zijn verstelbaar zodat het schilderij op verschillende hoogtes geplaatst kan worden. Met een schilderij ophangsysteem kun je een schilderij ophangen zonder te boren en kun je het schilderij snel in hoogte verstellen wanneer het interieur in de kamer veranderd.

Schilderij ophangen met boren

Kies je voor het boren van een gat in de muur dan kun je het schilderij niet zomaar hoger of lager plaatsen. In dit geval is het dus belangrijk dat je rekening houd met eventuele meubelstukken onder het schilderij. Meet vanaf de grond tot aan het punt waarop je het schilderij wilt ophangen, markeer dit punt met een potlood en boren maar!

Wij hopen dat je met deze tips geruster aan de slag kunt met het ophangen van een schilderij. Klik hier voor meer informatie over het schoonmaken van je schilderijen.

Tabel: Een schilderij ophangen zonder boren of mét boren in de muur?

Weet je nog niet hoe je nu jouw schilderij moet gaan ophangen? Zie hier verschillende methode met en zonder boren in de muur.

Methode Benodigdheden Voor- en nadelen
Ophanghaak Ophanghaak, spijkers of schroeven, waterpas Makkelijk op te hangen, werkt goed voor lichte schilderijen. Moet mogelijk opnieuw worden opgehangen als de haak verschuift.
Zelfklevende Zelfklevende haak, waterpas Geen gaten of beschadigingen aan de muur, gemakkelijk te verwijderen zonder resten achter te laten. Werkt mogelijk niet voor zwaardere schilderijen.
Schroeven Schroeven, pluggen, waterpas Stevige en veilige bevestiging, werkt goed voor zwaardere schilderijen. Vereist boren in de muur en kan gaten achterlaten als het schilderij wordt verwijderd.
Rail-systeem Rail-systeem, haken, koorden, waterpas Flexibele ophanging, schilderij kan worden verplaatst zonder gaten in de muur achter te laten. Vereist boren in de muur voor de rail.
Command-strips Command-strips, waterpas Geen gaten of beschadigingen aan de muur, gemakkelijk te verwijderen zonder resten achter te laten. Werkt mogelijk niet voor zwaardere schilderijen.
Schilderijhaken Schilderijhaken, spijkers of schroeven, waterpas Geschikt voor schilderijen met een draadbevestiging. Makkelijk te installeren, maar kan mogelijk verschuiven als de haak niet goed vastzit.
Magnetische Magnetische haken of strips, waterpas Geen gaten of beschadigingen aan de muur, gemakkelijk te verwijderen zonder resten achter te laten. Werkt mogelijk niet voor zwaardere schilderijen.
Staande houder Staande houder Geen boren of bevestiging nodig. Geschikt voor schilderijen die op een oppervlak kunnen staan. Niet geschikt voor zwaardere schilderijen.

Let ook op het gewicht van het schilderij! Dit is echt bepalend, bij een zeer zwaar schilderij is het wellicht verstandiger om toch in de muur te boren.
Ook is het belangrijk om rekening te houden met de wand waarop het schilderij wordt opgehangen. Zo kan een zwaar schilderij bijvoorbeeld niet veilig worden opgehangen aan een gipsplaatmuur zonder de juiste ondersteuning.
Bovendien kan de keuze voor een bepaalde ophangmethode afhankelijk zijn van de inrichting van de ruimte en het gewenste esthetische effect. Zo kan een rail-systeem een goede keuze zijn voor het ophangen van meerdere schilderijen op een muur, terwijl een staande houder een interessante optie kan zijn voor het plaatsen van een schilderij op een dressoir of bijzettafel.

Succes!

Het is dus belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij het ophangen van een schilderij, om ervoor te zorgen dat het veilig en stevig opgehangen wordt en goed tot zijn recht komt in de ruimte.

Plaats een reactie