Schoonmaken en reinigen van een schilderij met Terpentine

Het schoonmaken en reinigen van schilderijen is een essentiële taak om hun schoonheid en waarde te behouden. Door de jaren heen kunnen schilderijen stof, vuil en vlekken verzamelen, waardoor hun oorspronkelijke pracht wordt aangetast. In deze uitgebreide gids zullen we ons richten op het gebruik van terpentine als een effectieve methode om schilderijen te reinigen.

We zullen de juiste voorzorgsmaatregelen, stapsgewijze instructies en nuttige tips behandelen om uw schilderijen veilig en efficiënt te reinigen.

Terpentine1000ml
Schoonmaken en reinigen van een schilderij met Terpentine 3

1. Wat is terpentine en waarom het gebruiken voor schilderijreiniging?

Terpentine, ook bekend als white spirit of terpentijn, is een vluchtige organische oplosmiddel dat vaak wordt gebruikt in de kunstwereld. Het heeft sterke reinigings- en verdunningskrachten en is zeer geschikt voor het verwijderen van vuil, stof en overtollig vernis van schilderijen. Terpentine is vooral effectief bij het reinigen van olieverfschilderijen vanwege de chemische eigenschappen die vet en olieachtige stoffen kunnen oplossen.

2. Voorbereidingen voor het reinigen van een schilderij

Voordat u begint met het reinigen van een schilderij met terpentine, moet u enkele voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat het proces soepel en veilig verloopt.

Benodigdheden

 • Terpentine: Zorg ervoor dat u terpentine van hoge kwaliteit gebruikt, speciaal bedoeld voor kunstwerken en niet-giftig.
 • Schone, zachte doeken: Kies katoenen doeken zonder pluisjes om het schilderij voorzichtig af te vegen.
 • Wattenstaafjes: Voor nauwkeurig en gecontroleerd reinigen van kleine gebieden.
 • Kwasten: Zachte kwasten zijn handig om stof en vuil voorzichtig te verwijderen.
 • Kunstenaarsvernis: Hiermee kunt u het schilderij beschermen na het reinigen.
 • Schone containers: Om terpentine in te doen en te voorkomen dat het vuil zich weer op het schilderij afzet.
 • Onderlegger: Plaats een schone, zachte onderlegger onder het schilderij om krassen te voorkomen.
 • Loupe: Een vergrootglas om kleine details te inspecteren.

Werkruimte voorbereiden

Zorg voor een goed verlichte en goed geventileerde ruimte om te werken. Vermijd direct zonlicht op het schilderij, aangezien UV-stralen de verf kunnen beschadigen.

Handschoenen en beschermende kleding

Gebruik rubberen of nitril handschoenen om uw handen te beschermen tegen de terpentine en het vuil op het schilderij. Draag ook beschermende kleding om uw kleding te beschermen tegen morsen.

3. Identificeren van het type verf en vernis

Voordat u begint met het reinigen van een schilderij, is het belangrijk om het type verf en vernis te identificeren, omdat verschillende soorten verf verschillende reinigingsmethoden vereisen.

Olieverf: Olieverfschilderijen zijn opgebouwd uit pigmenten gemengd met olie, meestal lijnolie. Deze verf droogt langzaam en heeft de neiging om na verloop van tijd vergeling en vernisverdonkering te ondergaan. Bij het reinigen van olieverfschilderijen moet u voorzichtig zijn, omdat sommige oplosmiddelen schade kunnen veroorzaken.

Acrylverf: Acrylverf is gemaakt van acrylpolymeer dat snel droogt en waterbestendig is. In vergelijking met olieverfschilderijen zijn acrylschilderijen over het algemeen gemakkelijker schoon te maken omdat de verf met water kan worden verdund. Niettemin moet u voorzichtig zijn om de verf niet te beschadigen.

Aquarelverf: Aquarelverf is op waterbasis en transparant. Het is delicaat en vereist zeer voorzichtige reiniging om vlekken te verwijderen zonder de verf te beschadigen.

4. Veiligheidsmaatregelen bij het werken met terpentine

Het werken met terpentine kan gevaarlijk zijn als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen:

 • Werk in een goed geventileerde ruimte om de dampen van terpentine te verminderen. Gebruik indien mogelijk een afzuigventilator.
 • Zorg ervoor dat er geen open vuur, roken of vonken in de buurt zijn, omdat terpentine ontvlambaar is.
 • Draag altijd handschoenen en beschermende kleding om huidcontact te minimaliseren.
 • Vermijd inademing van terpentine dampen door een masker te dragen.
 • Houd terpentine buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

5. Stapsgewijze instructies voor het reinigen van een schilderij met terpentine

Hier zijn de stapsgewijze instructies voor het reinigen van een schilderij met terpentine voor verschillende soorten verf:

Stappen voor het reinigen van een olieverfschilderij

Stap 1: Verwijder stof en vuil Gebruik een zachte kwast om voorzichtig stof en vuil van het oppervlak van het schilderij te verwijderen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil naar onderen valt.

Stap 2: Test op een klein gebied Voordat u terpentine op het hele schilderij aanbrengt, test u eerst op een klein, onopvallend gebied om te controleren of er geen schade of verfverwijdering optreedt.

Stap 3: Verdunnen van terpentine Giet een kleine hoeveelheid terpentine in een schone container. Doop een schone doek of wattenstaafje in de terpentine en knijp overtollige vloeistof uit. Het doekje moet vochtig zijn, maar niet druipend.

Stap 4: Reinigen met terpentine Werk in kleine secties en veeg voorzichtig over het schilderij met het terpentine-bevochtigde doekje. Houd het doekje regelmatig schoon of gebruik een nieuw doekje om te voorkomen dat vuil wordt verspreid. Herhaal dit proces tot het hele schilderij is gereinigd.

Stap 5: Verwijder overtollige terpentine Neem een schone doek bevochtigd met een beetje terpentine en dep voorzichtig over het schilderij om eventuele overtollige terpentine te verwijderen.

Stap 6: Droog het schilderij Laat het schilderij plat en op een schone ondergrond drogen. Zorg ervoor dat het schilderij volledig droog is voordat u het tentoonstelt of vernis aanbrengt.

Stappen voor het reinigen van een acrylschilderij

Stap 1: Verwijder stof en vuil Gebruik een zachte kwast om voorzichtig stof en vuil van het acrylschilderij te verwijderen, net zoals bij het reinigen van een olieverfschilderij.

Stap 2: Test op een klein gebied Net als bij olieverfschilderijen, test u eerst op een klein, onopvallend gebied om te controleren of er geen schade of verfverwijdering optreedt.

Stap 3: Reinigen met water en milde zeep Voor het reinigen van acrylschilderijen gebruikt u een zachte doek bevochtigd met water en een klein beetje milde zeep. Veeg voorzichtig over het schilderij om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik een schone doek om overtollig water en zeep te verwijderen.

Stap 4: Droog het schilderij Laat het acrylschilderij plat en op een schone ondergrond drogen. Zorg ervoor dat het schilderij volledig droog is voordat u het tentoonstelt of vernis aanbrengt.

Stappen voor het reinigen van een aquarelschilderij

Stap 1: Identificeer de vlekken Aquarelschilderijen zijn uiterst delicaat, dus het is van cruciaal belang om eerst te identificeren wat voor soort vlekken er zijn voordat u begint met reinigen.

Stap 2: Gebruik een vochtige doek Dompel een schone, zachte doek in water en knijp overtollig water eruit. Veeg voorzichtig over het aquarelschilderij om de vlekken te verwijderen. Werk langzaam en voorzichtig om schade aan de verf te voorkomen.

Stap 3: Breng geen druk uit Bij het reinigen van aquarelschilderijen moet u absoluut geen druk uitoefenen op het oppervlak. Gebruik lichte veegbewegingen en minimaliseer wrijving.

6. Tips voor het reinigen van specifieke vlekken

Bij het reinigen van een schilderij kunnen er verschillende soorten vlekken optreden. Hier zijn enkele tips om specifieke vlekken te verwijderen:

Nicotinevlekken
Nicotine kan gele vlekken achterlaten op het oppervlak van een schilderij. Gebruik een zachte doek bevochtigd met een mengsel van water en een milde zeep om de vlekken voorzichtig te verwijderen. Veeg langzaam en voorzichtig totdat de vlekken verdwijnen.

Schimmelvlekken
Schimmelvlekken zijn gevaarlijk omdat ze de verf kunnen beschadigen en gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. Het is essentieel om professionele hulp in te roepen bij het verwijderen van schimmelvlekken op een schilderij. Probeer nooit zelf schimmel te verwijderen, omdat dit de situatie kan verergeren.

Vetvlekken
Vetvlekken kunnen optreden als gevolg van aanraking van het schilderij met vingers of bijvoorbeeld bij restauratiewerkzaamheden zonder handschoenen. Gebruik een schone, droge doek om voorzichtig over de vetvlekken te deppen. Vermijd wrijven om verdere schade aan de verf te voorkomen.

7. Het belang van professionele hulp

Hoewel het reinigen van een schilderij met terpentine enige zorgvuldigheid en kennis vereist, is het reinigen van oude, waardevolle of beschadigde schilderijen een taak die het best kan worden overgelaten aan professionele restauratoren. Zij hebben de expertise en ervaring om kunstwerken veilig te reinigen en eventuele schade te minimaliseren.

Als u twijfelt over het reinigen van een schilderij of als het waardevol of historisch belangrijk is, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele kunstrestaurator. Zij kunnen u adviseren over de beste aanpak en zorgen voor de juiste behandeling van het schilderij.

8. Opsomming van voorzorgsmaatregelen en tips

 • Gebruik terpentine alleen op olieverfschilderijen en gebruik water en milde zeep voor acryl- en aquarelschilderijen.
 • Test altijd een kleine, onopvallende plek voordat u een schilderij volledig reinigt.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte en gebruik beschermende handschoenen en kleding.
 • Gebruik alleen hoogwaardige terpentine speciaal ontworpen voor kunstwerken.
 • Voorkom direct zonlicht op het schilderij om schade aan de verf te voorkomen.
 • Vermijd het aanbrengen van te veel druk tijdens het reinigen om de verf niet te beschadigen.
 • Droog het schilderij plat en op een schone ondergrond om vervorming te voorkomen.
 • Als het schilderij beschadigd, waardevol of historisch is, raadpleeg dan een professionele kunstrestaurator.

Het reinigen en schoonmaken van een schilderij is een belangrijke taak om de schoonheid en duurzaamheid ervan te behouden. Terpentine is een effectieve methode om vuil, stof en overtollig vernis van olieverfschilderijen te verwijderen. Bij het reinigen van acryl- en aquarelschilderijen moet u voorzichtig te werk gaan en water en milde zeep gebruiken.

Het is essentieel om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en professionele hulp in te roepen als u twijfelt over het reinigen van een schilderij. Kunstwerken van waarde en historisch belang verdienen de juiste behandeling en expertise van getrainde kunstrestauratoren. Met de juiste zorg en aandacht kunt u uw schilderijen in topconditie houden, zodat u er nog jarenlang van kunt genieten.

Plaats een reactie