Hoe herken je een waardevol en ‘echt’ (origineel) schilderij

Het is een dure hobby om schilderijen te verzamelen maar als je geluk hebt dan is het zomaar mogelijk om een kostbaar schilderij voor een zacht prijsje op de kop te tikken. Na het lezen van dit artikel kun jij een waardevol en echt schilderij herkennen waardoor je gericht op zoek kunt naar deze pareltjes. Hoe herken je een waardevol en echt schilderij, hoe herken je een namaak schilderij en waar let je op bij het kopen van een schilderij?

Kenmerken van een origineel oud schilderij
Zou jij dit herkennen in een kringloop?

Een schilderij identificeren

Het begint bij de identificatie van een schilderij. Voordat je het schilderij op waarde kunt schatten is het belangrijk om te weten hoe oud het schilderij is en wie de kunstenaar is die het schilderij heeft gemaakt.

Een olieverfschilderij herkennen

Als een schilderij na 1940 is gemaakt dan gaat het meestal om een schilderij gemaakt van acrylverf. Om erachter te komen of het om een olieverfschilderij of een acrylverf schilderij gaat is het belangrijk om het schilderij goed te bekijken.

Kijk naar de kleuren en hoe deze reflecteren. Als je een vlakke, donkere kleur ziet die geen licht reflecteert dan gaat het waarschijnlijk om een olieverf schilderij. Is de kleur glanzend, reflecterend en ziet de verf er plastic-achtig uit? Dan is het schilderij gemaakt met acrylverf

Verschil tussen olieverf en acrylverf
Links: Olieverf Rechts: Acrylverf

De leeftijd van het schilderij herkennen

Om de leeftijd van het schilderij te schatten kun je de volgende tips opvolgen:

 • Is er meer dan één materiaal of grondstof gebruikt voor het maken van het schilderij, dan is de kans groot dat het kunstwerk na 1900 is gemaakt. Voor die tijd was het zeer ongebruikelijk om materialen te combineren bij het maken van een schilderij.
 • Als de kleuren abnormaal helder of neon zijn dan gaat het meestal om een acrylschilderij. In dit geval is het schilderij dus na 1940 gemaakt.
 • Als het doek losjes aan de lijst hangt, dan is het mogelijk dat het schilderij vóór 1600 is gemaakt. In deze periode waren de meeste kunstenaars onhandig in het doek strak tegen de lijst spannen.
 • Staat er een vliegtuig op het schilderij? Dan is deze 1903 gemaakt want toen vlogen de gebroeders Wright voor het eerst succesvol met een vliegtuig.
 • Niemand schilderde Elvis Presley voor 1954 (etc..)

Het komt er dus op neer dat het materiaal een rol speelt bij het bepalen van de leeftijd van een schilderij en er komt wat logisch denkwerk aan te pas. Wanneer er een logo, klok, trein, auto of ander herkenbaar voorwerp zichtbaar is dan kun je dit voorwerp gebruiken tijdens jouw zoektocht naar de authenticiteit en leeftijd van het schilderij.

Namaak schilderij herkennen

Bepalen of een schilderij een namaak schilderij is, is nogal lastig en kan niet beoordeeld worden door iemand die geen verstand heeft van de originele materialen en gebruiksvoorwerpen. Om te bepalen of een schilderij origineel is kun je het schilderij het beste naar een atelier brengen ter beoordeling. Als je wilt weten of het om een schilderij of een print gaat die je hebt gekocht dan kun je voelen en kijken. Als het oppervlak vlak glad is en de kleuren uit kleine stipjes bestaan dan gaat het om een print. Verf laat altijd structuur achter en deze structuur kun je vaak zien of voelen, al dan niet met een vergrootglas.

Om te laten zien hoe moeilijk het is om een echt schilderij te herkennen heeft Doug Fishbone een sociaal experiment gedaan om te kijken hoeveel mensen onderstaande replica konden herkennen. Het antwoord was slechts 12%. Zie jij welk schilderij de replica is? Klik op de afbeelding voor het antwoord.


Voorbeeld verschil echt en replica schilderij
Is link of rechts de replica? Klik op de afbeelding voor het antwoord

De handtekening van de kunstenaar achterhalen

De handtekening van de kunstenaar bevind zich vaak op de hoek links onderin het schilderij. Als de naam gemakkelijk af te lezen is dan kun je de naam intoetsen op Google om te zien of er meer informatie over het schilderij is. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat het schilderij van waarde is. Als de naam moeilijker te lezen is dan kun je proberen om de letters op te splitsen. Hierdoor kun je de zoekopdracht verfijnen. Let op onderstaande punten bij het zoeken naar een handtekening.

  • Het is mogelijk dat je een monogram vind. Dit is een ontwerp van 2 tot 3 letters waarin de initialen van de kunstenaar zijn opgenomen. Monogrammen waren over het algemeen populair bij kunstenaars die na de 19e eeuw werkten

Handtekeningen waren voor de renaissance ongewoon. Als een handtekening of initialen volledig ontbreken dan is het mogelijk dat het schilderij van voor de renaissance was (rond 1300)

Als er een handtekening of monogram te vinden is dan is het mogelijk om via artistssignatures.com te zoeken naar de handtekening van de kunstenaar.

Al met al hangt het herkennen van een waardevol en echt schilderij samen met goed kijken, de nodige voorkennis en een hoop geluk! Want vergeet niet dat er heel veel replica’s gemaakt zijn van bekende schilderijen. Heb jij nog tips voor het herkennen van een waardevol schilderij? Laat het hieronder weten in de reacties. Ben je op zoek naar meer informatie over schilderijen? Lees hier meer tips voor het verkopen van je schilderij

Een handig overzicht in een tabel

Wil je weten hoe je bepaald wanneer een schilderij ‘echt’ is en wat de waarde van het schilderij dan is?
Zie hier een overzicht van enkele methoden:

Methode Beschrijving Voordeel Nadeel
Visuele inspectie Het schilderij met het blote oog bekijken en letten op de kwaliteit van de verf, penseelstreken en kleuren. Snelle en gemakkelijke manier om te bepalen of het schilderij authentiek is. Niet altijd betrouwbaar, vooral bij vervalsingen van hoge kwaliteit.
Infrarood reflectografie Met behulp van een infraroodcamera worden beelden van het schilderij gemaakt die onderliggende schetsen of wijzigingen kunnen onthullen. Kan helpen bij het identificeren van het gebruikte materiaal en techniek van de kunstenaar. Duur en kan niet altijd bepalen of een schilderij echt is.
Röntgenanalyse Röntgenstralen worden gebruikt om de lagen van verf en andere materialen te zien. Kan helpen om eventuele onvolkomenheden te ontdekken, zoals reparaties of overgeschilderde gebieden. Duur en moet worden uitgevoerd door een expert.
Provenance onderzoek Onderzoek naar de geschiedenis van het schilderij, zoals de oorspronkelijke eigenaar, vorige verkopen en tentoonstellingen. Kan helpen bij het bepalen van de authenticiteit en waarde van het schilderij. Niet altijd mogelijk, vooral bij oudere schilderijen waarvan de geschiedenis niet goed is gedocumenteerd.
Chemische analyse Laboratoriumtests om de samenstelling van verf en pigmenten te bepalen. Zeer nauwkeurig en kan helpen bij het identificeren van de gebruikte materialen. Duur en vereist de vernietiging van een klein monster van het schilderij.

Let op: geen enkele methode is 100% betrouwbaar. Het is het beste om een deskundige te raadplegen als u twijfelt over de authenticiteit van een schilderij.

Samenvattend

Samenvattend zijn naast de bovenstaande methoden er ook enkele andere tips om te helpen bij het identificeren van een authentiek schilderij:

 • Controleer de handtekening van de kunstenaar. Dit kan een duidelijke indicatie zijn van de echtheid van het schilderij, maar het kan ook worden vervalst, dus het moet worden bevestigd door aanvullend onderzoek.
 • Bekijk het frame en de bevestigingen. Oudere schilderijen hebben vaak oudere frames en bevestigingsmaterialen, terwijl moderne schilderijen meer hedendaagse materialen kunnen hebben.
 • Raadpleeg experts en professionele organisaties. Er zijn vele deskundigen en organisaties die zich bezighouden met de authenticiteit van kunstwerken en het kan nuttig zijn om hun expertise te raadplegen.
 • Wees op uw hoede voor verdachte aanbiedingen en prijzen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Als een schilderij wordt aangeboden voor een prijs die ver onder de marktwaarde ligt, kan het een aanwijzing zijn dat het niet echt is.

Welke methode kies jij? Deel het in de reacties!

2 gedachten over “Hoe herken je een waardevol en ‘echt’ (origineel) schilderij”

Plaats een reactie