Schilderij schoonmaken van nicotine: hoe kan je nicotine aanslag verwijderen?

Nicotineverkleuring door sigarettenrook is een veelvoorkomend probleem bij schilderijen die in rokerige omgevingen hebben gehangen. De geel/bruine aanslag van nicotine kan de oorspronkelijke kleuren en details van een kunstwerk aantasten, waardoor het er vaal en onaantrekkelijk uitziet.

Het verwijderen van nicotine is een delicate taak die zorgvuldigheid en expertise vereist om schade aan het schilderij te voorkomen.

In deze tekst zullen we verschillende methoden en technieken onderzoeken om nicotine aanslag effectief van een schilderij te verwijderen.

Schilderij reinigen van nicotine

De impact van nicotine op schilderijen

Nicotine is een kleverige substantie die vrijkomt bij het roken van tabak en kan zich gemakkelijk aan oppervlakken hechten. Wanneer een schilderij wordt blootgesteld aan een rokerige omgeving, kunnen de nicotine-deeltjes zich afzetten op het schilderijoppervlak en geleidelijk ophopen.

Dit leidt tot een gelige verkleuring – ook wel nicotineaanslag genoemd – die na verloop van tijd steeds moeilijker te verwijderen is. De aanwezigheid van nicotine kan de verf en het canvas aantasten, met name als het schilderij oud en gevoelig is.

Het verwijderen en schoonmaken van een schilderij van nicotine aanslag zorgt voor een groot verschil!

Voorbereiding voor het schilderij schoonmaken van nicotine aanslag

Voordat we beginnen met het daadwerkelijke proces van het verwijderen van nicotine, is het van cruciaal belang om het schilderij goed voor te bereiden. Volg deze stappen zorgvuldig:

 • Stap 1: Identificatie van het type schilderij – Bepaal of het schilderij is gemaakt met olieverf, acrylverf, aquarel of een ander medium. Verschillende verftypes vereisen verschillende benaderingen bij het schoonmaken.
 • Stap 2: Oppervlakte-evaluatie – Onderzoek het schilderijoppervlak op tekenen van verfloslating, scheuren of andere beschadigingen. Notitie van deze gebieden om ze te vermijden tijdens het reinigingsproces.
 • Stap 3: Verwijder stof en vuil – Borstel voorzichtig het stof en vuil van het oppervlak van het schilderij met een zachte kwast. Gebruik geen water of oplosmiddelen in deze fase.

Niet-invasieve methoden voor nicotineverwijdering

In sommige gevallen kan nicotineverkleuring worden verwijderd zonder het gebruik van agressieve chemicaliën of methoden die het schilderij kunnen beschadigen. Hier zijn enkele niet-invasieve methoden die kunnen helpen:

 • Methode 1: Oppervlaktereiniging met een melamine spons – Een melamine spons, ook bekend als een “magic eraser”, kan voorzichtig worden gebruikt om oppervlakteverontreinigingen te verwijderen. Bevochtig de spons lichtjes en dep voorzichtig over het aangetaste gebied. Controleer eerst op een onopvallende plek om te zien of het schilderij niet wordt aangetast.
 • Methode 2: Zacht gummen – Gebruik een zachte gum, zoals een kneedgum of kunstenaarsgum, om voorzichtig over het oppervlak van het schilderij te wrijven. Dit kan enige verkleuring van nicotine verwijderen zonder schade aan te richten.
 • Methode 3: Droog reinigen met een kwast – Een speciale droge reinigingskwast kan worden gebruikt om stof en lichte vervuiling voorzichtig van het schilderij te verwijderen. Zorg ervoor dat de borstelharen schoon zijn en geen harde deeltjes bevatten die het oppervlak kunnen bekrassen.

Invasieve methoden voor hardnekkige nicotine-aanslag

Als de nicotineverkleuring niet volledig kan worden verwijderd met niet-invasieve methoden, kunnen we iets intensere technieken proberen. Let op: deze methoden moeten met uiterste voorzichtigheid worden toegepast en worden bij voorkeur overgelaten aan professionele restaurateurs.

 • Methode 1: Vochtige wattenstaafjes – Bevochtig een wattenstaafje lichtjes met gedestilleerd water en veeg voorzichtig over het aangetaste gebied. Test eerst op een onopvallende plek om ervoor te zorgen dat de verf niet wordt aangetast.
 • Methode 2: Oplosmiddelen – In sommige gevallen kan het gebruik van milde oplosmiddelen zoals isopropylalcohol of ethylalcohol helpen bij het verwijderen van nicotineverkleuring. Breng het oplosmiddel aan op een zachte doek en veeg voorzichtig over het aangetaste gebied.
 • Methode 3: Professionele restauratie – Als de nicotineverkleuring hardnekkig is of als het schilderij van grote waarde is, is het raadzaam om het over te laten aan een professionele restaurateur. Zij hebben de expertise en ervaring om delicate kunstwerken veilig te reinigen.

Tips & tricks voor het verwijderen van nicotine van een schilderij

Hier is een tabel met tips en tricks voor het verwijderen van nicotine op een schilderij:

Nr. Methode Beschrijving Voorzorgsmaatregelen
1 Oppervlaktereiniging met een melamine spons Voorzichtig de nicotineverkleuring verwijderen met een melamine spons (“magic eraser”). Test de spons eerst op een onopvallend gebied om eventuele schade te voorkomen. Bevochtig de spons lichtjes.
2 Zacht gummen Voorzichtig wrijven met een zachte gum om de verkleuring te verminderen. Gebruik een zachte gum en zorg ervoor dat er geen harde deeltjes op de gum zitten die het schilderij kunnen beschadigen.
3 Droog reinigen met een kwast Voorzichtig stof en lichte vervuiling verwijderen met een droge reinigingskwast. Zorg ervoor dat de borstelharen schoon zijn en geen krassen kunnen veroorzaken.
4 Vochtige wattenstaafjes Licht bevochtigde wattenstaafjes gebruiken om de verkleuring te behandelen. Test op een onopvallende plek om te zien of de verf niet wordt aangetast. Gebruik gedestilleerd water.
5 Oplosmiddelen Milde oplosmiddelen zoals isopropylalcohol of ethylalcohol gebruiken. Gebruik oplosmiddelen spaarzaam en test op een onopvallend gebied. Goed ventileren.
6 Professionele restauratie Raadpleeg een professionele restaurateur voor hardnekkige verkleuringen of waardevolle schilderijen. Laat ingrijpende restauratie altijd over aan een deskundige.

Het verwijderen van nicotine op een schilderij is een taak die zorgvuldigheid en kennis vereist. Niet-invasieve methoden moeten altijd de voorkeur krijgen, maar in sommige gevallen kunnen meer agressieve technieken worden toegepast.

Het is echter van vitaal belang om altijd voorzichtig te zijn en, indien nodig, een professionele restaurateur te raadplegen. Met de juiste aanpak kunnen we de oorspronkelijke pracht van een kunstwerk herstellen en behouden voor toekomstige generaties.

2 gedachten over “Schilderij schoonmaken van nicotine: hoe kan je nicotine aanslag verwijderen?”

 1. Denk dat je wel gelijk hebt, maar men heeft het bijv. ook altijd over nicotinevlekken op tanden.
  Mijn hele leven heb ik gerookt als een crematorium, dus ik vraag me af, hoe ik de acrylkleuren weer helder krijg van de doeken die in mijn atelier staan.
  Ooit kreeg ik het advies: broodkruim. Is dat wat? Kneedgom deed niet veel, overigens rook al bijna een jaar niet meer.

  Vast dank voor eventuele respons

  Beantwoorden

Plaats een reactie