Schilderij verkopen: de verschillende manieren

Een schilderij verkopen kan op verschillende manieren. Welke manier voor jou het beste werkt hangt af van het kunstwerk dat je wilt verkopen. Het begint met de identificatie van jouw schilderij zodat je een redelijke schatting kunt maken van wat het schilderij moet gaan opleveren. Op basis hiervan kies je het juiste platform om het schilderij op te verkopen. In dit artikel lees je alles over de 3 populairste manieren om een schilderij te verkopen.

abstract schilderij verkopen

Welke schilderijen verkopen het beste

Als we kijken naar schilderijen die voor de hoogste bedragen zijn verkocht dan valt het op dat er veel abstracte kunst tussen zit. Abstracte schilderijen kunnen door iedereen op een unieke manier geïnterpreteerd worden en zijn makkelijk te combineren in verschillende interieurstijlen. Denk hierbij aan werken van Willem de Kooning en Jackson Pollock. Als je een abstract schilderij in bezit hebt dan is de kans groot dat er iemand is die er veel voor wilt betalen.

(Antiek) schilderij verkopen via veiling

Het veilen van een schilderij kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt het schilderij naar een veilinghuis brengen of je veilt het schilderij online op websites als catawiki of kunstveiling. Houd er rekening mee dat de meeste veilingwebsites percentage vragen om het stuk te kunnen veilen. Hoe hoog dit percentage is hangt af van de voorwaarden van de website of het veilinghuis. Een minimale veilingsprijs zorgt ervoor dat het schilderij niet wordt verkocht voor een te lage prijs. De minimale eindopbrengst kan hierdoor alleen maar oplopen wat weer fijn is voor de portemonnee van de verkoper.

Schilderij verkopen op marktplaats

Het verkopen van een schilderij op marktplaats is net zo eenvoudig als elk ander artikel dat je kunt verkopen op marktplaats. Je kiest de juiste rubriek en vult de benodigde informatie toe. Maak een paar mooie foto’s vanuit verschillende hoeken. Probeer reflectie te voorkomen bij het fotograferen. Zo krijgt de kijker een beter beeld van hoe het doek eruit ziet in het echt. Zoom in op structuur, krassen, slijtage en de handtekening (indien aanwezig), om de koper te voorzien van zo veel mogelijk informatie.

Schilderij verkopen aan een inkoop kunsthandelaar

Als je een schilderij hebt van hoge waarde dan is de kans groot dat je het schilderij zo kunt verkopen aan een kunsthandelaar. Waar kunsthandelaars kunstwerken verkopen moeten zij eerst schilderijen inkopen. Breng het schilderij op afspraak naar een kunsthandelaar zodat deze het schilderij kan beoordelen. Na de beoordeling ontvang je een bod op het schilderij. Het is vervolgens aan jou om te bepalen of het geboden bedrag gelijk staat aan wat je ervoor wilt ontvangen.

Schilderij verkopen: hoe zit het met de belasting

In principe is het zo dat een schilderij belast wordt met 21% btw wanneer de verkoper niet de kunstenaar zelf is. Wanneer jij het schilderij zelf hebt geschilderd dan mag het schilderij dus verkocht worden tegen 9% btw. De vier criteria die bepalen of de belastingheffing 9% is vind je hier:

  • Het gaat om een rechtsgeldige levering
  • Het gaat om de levering van een voorwerp
  • Er wordt beeldende kunst verkocht
  • De kunstenaar verkoopt het schilderij zelf

Als jij als verkoper voldoet aan deze 4 criteria dan mag je de belastingheffing van 9% berekenen. Is dit niet het geval van bereken je 21% btw.

Een duur schilderij verkopen

Wij hopen dat je door dit artikel iets wijzer bent geworden over hoe je een schilderij kunt verkopen. Of je nu voor een gelicentieerd atelier kiest of een gokje waagt op marktplaats of een veilingswebsite, de verkoop van een schilderij is en blijft spannend.

Als je zeker wilt weten dat je het schilderij niet voor te weinig geld verkoopt, kun je het beste langs een atelier gaan waar een expert naar het schilderij kan kijken en deze kan beoordelen. Door specialisten in te schakelen krijg je een realistisch beeld van wat het stuk waard is en loop je minder snel tegen teleurstelling aan.

Het is natuurlijk ook zomaar mogelijk dat je een stuk in handen hebt dat wel veel geld waard is. In dit geval is het belangrijk om te weten hoe hoog de waarde is en welk platform geschikt is voor de verkoop van jouw schilderij. Een kunsthandelaar kan je hier goed bij helpen en kan een onafhankelijke schatting maken van de verkoopprijs. Ben jij plan een object te verkopen? Laat het in de reacties hieronder weten!

De voor- en nadelen van alle verschillende manieren

Op welke wijze wil jij jouw schilderij verkopen? En is de beste manier?
Zie hier een tabel met alle mogelijkheden:

Manier van verkoop Beschrijving Voor- en nadelen
Veiling Een veiling is een openbare verkoop waarbij kopers bieden op een schilderij. Voordelen: Kan resulteren in een hoge verkoopprijs. Het kan een uitstekende manier zijn om een uniek schilderij te verkopen. Nadelen: Het kan onvoorspelbaar zijn en leiden tot lagere verkoopprijzen dan verwacht. Er zijn veilingkosten en commissies verschuldigd aan de veilinghuis.
Galerie Een galerie is een fysieke of online winkel die schilderijen verkoopt aan het publiek. Voordelen: Een galerie kan zorgen voor een breed publiek en professionele marketing. De galerie kan ook verantwoordelijk zijn voor het beheer van de verkoop en het transport van het schilderij. Nadelen: Er is een commissie verschuldigd aan de galerie en er is geen garantie dat het schilderij wordt verkocht.
Online veiling Een online veiling is een virtuele veiling die plaatsvindt via een website. Voordelen: Het kan een breed publiek bereiken en de kosten zijn vaak lager dan bij een fysieke veiling. Nadelen: Het kan onvoorspelbaar zijn en leiden tot lagere verkoopprijzen dan verwacht. Er zijn veilingkosten en commissies verschuldigd aan de veilingwebsite.
Privéverkoop Een privéverkoop is wanneer een individu het schilderij verkoopt aan een andere persoon zonder tussenkomst van een galerie of veilinghuis. Voordelen: Er zijn geen commissies verschuldigd en de verkoper heeft meer controle over de verkoopprijs en verkoopvoorwaarden. Nadelen: Het kan moeilijk zijn om potentiële kopers te vinden en er is geen garantie dat het schilderij wordt verkocht.
Kunstbeurs Een kunstbeurs is een evenement waarbij kunstwerken worden tentoongesteld en verkocht aan het publiek. Voordelen: Het kan een breed publiek bereiken en er zijn mogelijkheden voor netwerken en samenwerking met andere kunstenaars. Nadelen: Deelname kan duur zijn en er zijn vaak kosten verbonden aan transport en het opzetten van een stand. Er is ook geen garantie dat het schilderij wordt verkocht.
Openbare verkoop Een openbare verkoop is een fysieke verkoop die plaatsvindt op een openbare locatie, zoals een kunstmarkt of antiekbeurs. Voordelen: Het kan een breed publiek bereiken en kan een uitstekende gelegenheid zijn om andere kunstenaars te ontmoeten. Nadelen: De verkoopprijs kan lager zijn dan verwacht en er zijn geen garanties dat het schilderij wordt verkocht. Er kunnen ook kosten zijn voor het huren van een stand.

Waar kan je jouw schilderij online verkopen in Nederland?

In Nederland zijn er de laatste jaren steeds meer websites bijgekomen waar je jouw schilderij kan verkopen.
Zie hier de beste opties op een rijtje:

  1. Kunstveiling.nl: Kunstveiling.nl is een online veilingwebsite voor kunstwerken, waaronder schilderijen. Verkopers kunnen hun kunstwerken gratis aanbieden en kopers bieden op de werken.
  2. Catawiki.nl: Catawiki is een online veilingwebsite die zich richt op bijzondere objecten, waaronder kunstwerken. Verkopers kunnen hun schilderijen te koop aanbieden en bieders kunnen bieden op de werken.
  3. Kunstvoorjou.nl: Kunstvoorjou.nl is een online kunstgalerij die kunstwerken, waaronder schilderijen, aanbiedt van opkomende en gevestigde kunstenaars. Kunstenaars kunnen hun werken te koop aanbieden en de site rekent een commissie van 30% op de verkoopprijs.
  4. Marktplaats.nl: Marktplaats is een bekende online marktplaats waar gebruikers hun goederen, waaronder schilderijen, te koop kunnen aanbieden. Verkopers kunnen hun kunstwerken gratis plaatsen en kopers kunnen bieden op de werken.
  5. Schilderijenverkopen.nl: Schilderijenverkopen.nl is een online platform dat schilderijen van verschillende kunstenaars aanbiedt. Kunstenaars kunnen hun werken te koop aanbieden en de site rekent een commissie van 30% op de verkoopprijs.
  6. Kunstinzicht.nl: Kunstinzicht.nl is een online platform voor kunstenaars om hun werk te tonen en te verkopen. Kunstenaars kunnen hun schilderijen op de site te koop aanbieden en de site rekent een commissie van 15% op de verkoopprijs.

Het is belangrijk om de voorwaarden en kosten van elke website te bekijken voordat u beslist waar u uw schilderij online wilt verkopen. De beste optie in onze ogen zijn Kunstveiling.nl en Catawiki.nl

Plaats een reactie