Olieverf schilderij zelf schoonmaken met azijn

Je schilderij schoonmaken met azijn, hoe werkt dat precies en waarom moet je een schilderij schoonmaken? Een schilderij aan de muur kan een mooie aanvulling zijn in elke kamer. Ouderdom doet een stuk in waarde soms goed, maar aanslag door externe factoren kunnen ervoor zorgen dat de kleuren in het schilderij steeds minder mooi worden. Om een verouderd schilderij in haar glorie te herstellen kun je ervoor kiezen om een natuurlijk product als azijn te gebruiken. In dit artikel lees je hoe je dit zo goed en veilig mogelijk zelf thuis kunt doen.

Hoe maak je een schilderij schoon met azijn

Als je het schilderij naar een gespecialiseerd restauratie atelier brengt, dan wordt deze waarschijnlijk centimeter voor centimeter met een wattenstaafje en gedestilleerd water schoongemaakt. Je kunt een schilderij ook thuis schoonmaken. Als een schilderij wordt aangetast door bijvoorbeeld nicotine dan ontstaat er een gelige waas over het doek. Je kunt dergelijke aanslag verwijderen met een stofvrije doek of lappen van bijvoorbeeld een oud t-shirt en schoonmaakazijn.

Azijn is een natuurproduct dat goed schoonmaakt, maar vernis of olie verf niet aantast of oplost. Begin met het verzamelen van pluisvrije lappen om het beste resultaat te krijgen. Draai de doeken in een knoet door ze “uit te wringen” en dep hem in de azijn. Beweeg de doek vervolgens in een draaiende beweging over het verfoppervlak. Denk erom dat je niet te hard op het doek drukt om beschadigingen te voorkomen. Het is belangrijk om zo voorzichtig mogelijk met het canvas om te gaan.

Na een aantal keer afnemen zul je merken dat het vuil dat op de doeken afgeeft steeds minder wordt. Herhaal het proces tot je het hele schilderij hebt schoongemaakt. Maak de eventuele lijst schoon met schoonmaakmiddel of groene zeep en je kunt het schilderij weer terughangen op zijn plek.

Wees bij het zelf schoonmaken van een schilderij altijd extra voorzichtig. Je kunt het schilderij namelijk niet zomaar restaureren als je hem thuis schoonmaakt. Azijn zal olieverf of vernis schilderijen niet aantasten maar we kunnen je niet voor 100% garanderen dat het zelf schoonmaken van een schilderij altijd goed gaat. Als het schilderij dat je wilt schoonmaken van waarde is dan doe je er goed aan om hem te laten reinigen door een gespecialiseerde restaurator.

Hoe houd ik het schilderij nu schoon?

De beste manier om een schilderij te beschermen is door het schilderij in een afgesloten en vocht gereguleerde ruimte te bewaren. Hang het schilderij na het schoonmaken bijvoorbeeld in een glazen display aan de muur om het doek zo lang mogelijk mooi te houden. Let erop dat de ruimte niet te vochtig wordt, want dat kan resulteren in schimmelplekken op het schilderij. Qua plaats doe je er goed aan om het schilderij niet aan de zon bloot te stellen. Zonlicht kan het schilderij namelijk beschadigen, zeker als deze achter glas hangt.

Met een beetje azijn kun je een oud schilderij omtoveren tot een bijna nieuw schilderij. Niet helemaal natuurlijk, want dan is het geen mooi, oud schilderij meer. Soms doe je er toch goed aan om decennia lang op de verf geslagen roet en vuil te verwijderen, om het schilderij opnieuw tot leven te wekken.   

Neem je liever het zekere voor het onzekere, laat je schilderij dan schoonmaken door professionals. 

Disclaimer: het schoonmaken van een schilderij met azijn kan de bestaande verflaag aantasten als het niet om een olieverf schilderij of een schilderij met een vernislaag gaat. In de meeste gevallen wordt er een vernislaag aangebracht, maar wij kunnen je op afstand niet garanderen dat azijn jouw schilderij niet aantast. Doe om deze reden altijd eerst goed onderzoek naar de herkomst van jouw schilderij om deze op waarde te schatten. Bij een duur schilderij wil je liever het zekere voor het onzekere nemen. 

Gelukkig zijn er nog meer huis, tuin en keukenmiddeltjes die een schilderij schoonmaken op een redelijk veilige manier. Houd er echter rekening mee dat schimmelvorming op een later moment altijd een mogelijkheid is als je zelf een schilderij schoonmaakt. Je gebruikt hiervoor een aardappel of ui en beweegt deze in een draaiende beweging over het doek, net zoals bij het schoonmaken met azijn.

Zoek je naar een middel dat de vernislaag verwijderd? Ga dan voor spiritus. Als je meer wilt lezen over het schoonmaken van een schilderij met natuurlijke middeltjes, lees dan verder op onze website.. Wees altijd voorzichtig met het schoonmaken van een schilderij en laat het schilderij bij twijfel schoonmaken door een professional. Neem het zekere voor het onzekere, want een volledig vernield schilderij krijg je hoogstwaarschijnlijk niet meer in de originele staat terug, en dat zou zonde zijn.

Wanneer je twijfels of het slim is om zelf aan de slag te gaan raden we je aan om meer informatie te lezen over het laten schoonmaken en restaureren van een schilderij door een restaurateur.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie