Zelf een schilderij schoonmaken: feiten en fabels

Paars was ooit één van de duurste kleuren ter wereld en de Mona Lisa werd pas bekend nadat het schilderij werd gestolen. De kunstwereld zit vol met feiten en fabels, en zo zijn er ook feiten en fabels over het schoonmaken van een schilderij te vinden. Zelf een schilderij schoonmaken is de goedkoopste manier om schilderijen weer tot leven te wekken mits je de juiste middelen en werkwijze aanhoud.

Feiten en fabels schoonmaken schilderij

Het schilderij moet altijd plat liggen tijdens het schoonmaken: fabel

Zelf een schilderij schoonmaken begint meestal bij het schilderij van de muur halen. Toch is het niet altijd nodig om het schilderij plat te leggen. Als je het schilderij bijvoorbeeld periodiek afstoft dan kun je het schilderij beter aan de muur laten hangen. Door het schilderij te laten hangen tijdens het afstoffen krijgt stof geen kans om weer terug te vallen op het doek. Wil je een schilderij goed schoonmaken dan kun je het schilderij wel platleggen zodat je een gezonde houding kunt aannemen tijdens het schoonmaken van het schilderij.

Een schilderij stofvrij maken doe je het beste met een zachte make-up kwast: feit

Als je een schilderij afstoft dan zal je zien dat veel mensen hier een plumeau voor gebruiken. Door een plumeau of een stofdoek te gebruiken loop je het risico dat het schilderij beschadigd word. Het is namelijk goed mogelijk dat de plumeau of doek zandkorrels en ander vuil heeft opgenomen. Vuil en zand schuurt over het schilderij waardoor je sneller krassen en beschadigingen maakt. Om dit te voorkomen kun je het beste een nieuwe, zachte make-up kwast gebruiken om het doek stofvrij te maken.

Je kunt zelf een schilderij schoonmaken met water: fabel

Het zal je niet verbazen dat sommige verfsoorten ontzettend vatbaar zijn voor waterdruppels. Wanneer je een schilderij schoonmaakt met een natte poetsdoek dan is de kans groot dat de verf uitloopt of de structuur van het doek veranderd. Daarom kun je een schilderij beter niet schoonmaken met een natte doek, maar ga liever te werk met vochtige wattenstaafjes.

Rookaanslag verwijderen van een schilderij

Rookaanslag van een schilderij verwijderen met spiritus: feit

Rookaanslag nestelt zich meestal in de vernislaag van het schilderij en met spiritus kun je deze vernislaag verwijderen. Hoe je dat precies doet lees je in ons artikel zelf een schilderij schoonmaken; hoe doe je dat?. Na behandeling met spiritus is het belangrijk dat er een nieuwe vernislaag wordt aangebracht. Zo voorkom je dat de verflagen onder de vernislaag aangetast worden door vuil en rook.

Je kunt zelf een schilderij schoonmaken met vochtig zout: fabel

Volgens sommigen kun je een schilderij schoonmaken met vochtig zout en een stofvrije doek. Door zout te gebruiken op het oppervlak van een schilderij kun je onherstelbare schade aanbrengen. Je kunt vochtig zout wel gebruiken om hardnekkig vuil van een lijst weg te poetsen, maar gebruik zout nooit op het oppervlak van een schilderij.

Wij hopen dat je door dit artikel iets geruster aan de slag kunt met het zelf schoonmaken van een schilderij. Wil je zeker weten dat je het schilderij niet beschadigd? Neem dan contact op met een restaurateur om te bepalen met welke middelen jouw schilderij schoongemaakt moet worden. Lees hier meer over je schilderij laten schoonmaken.

Tabel met feiten en fabels

Hieronder vindt u een tabel met enkele veel voorkomende feiten en fabels over het zelf schoonmaken van een schilderij:

Feiten en Fabels Waar/Niet Waar Uitleg
Je kunt een schilderij schoonmaken met water Niet waar Water kan sommige soorten verf of coatings aantasten en kan vlekken achterlaten op het schilderij.
Een gum kan worden gebruikt om vlekken van een schilderij te verwijderen Waar Een gum kan worden gebruikt om lichte vlekken of oppervlaktevuil te verwijderen, maar het moet voorzichtig worden gebruikt om geen schade aan te brengen aan de verf of het oppervlak van het schilderij.
Het gebruik van azijn is een effectieve manier om een schilderij te reinigen Niet waar Azijn kan de kleuren van het schilderij aantasten en verkleuren. Het gebruik ervan wordt over het algemeen niet aanbevolen.
Je kunt een schilderij veilig schoonmaken met een microvezeldoek Waar Een microvezeldoek is zacht en veilig voor het oppervlak van het schilderij en kan helpen bij het verwijderen van oppervlaktevuil en stof.
Het schoonmaken van een schilderij kan schade aanbrengen aan de verf of het oppervlak Waar Het schoonmaken van een schilderij vereist voorzichtigheid en kennis van het type verf en oppervlak. Sommige schoonmaakmethoden kunnen de verf aantasten of het oppervlak beschadigen.
Een schilderij kan veilig worden gereinigd met huishoudelijke schoonmaakmiddelen Niet waar Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn vaak te sterk voor het oppervlak van een schilderij en kunnen de verf aantasten of beschadigen. Het is belangrijk om speciaal geformuleerde schilderijreinigers te gebruiken die veilig zijn voor het schilderij.
Het gebruik van een stofzuiger is een veilige manier om een schilderij schoon te maken Niet waar Het gebruik van een stofzuiger kan gevaarlijk zijn omdat de zuigkracht het schilderij kan beschadigen of vervormen. Het is beter om een zachte borstel of een microvezeldoek te gebruiken om stof te verwijderen.
Het is veilig om een schilderij in direct zonlicht te reinigen Niet waar Direct zonlicht kan de verf of coating van het schilderij beschadigen en verkleuren. Het is belangrijk om het schilderij op een veilige, schaduwrijke plek te plaatsen voordat u begint met schoonmaken.
Het is beter om een schilderij niet schoon te maken dan het zelf schoon te maken Waar Als u niet zeker weet hoe u het schilderij veilig kunt reinigen, is het beter om het niet schoon te maken en een professionele restaurateur te raadplegen. Het schoonmaken van een schilderij kan riskant zijn en kan permanente schade veroorzaken als het niet goed wordt uitgevoerd.
Het is veilig om een schilderij in te spuiten met water om het te reinigen Niet waar Het inzetten van water kan de verf of coating van het schilderij beschadigen en kan vlekken of verkleuringen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een speciaal geformuleerde schilderijreiniger die geschikt is voor het type schilderij dat u schoonmaakt.
Het gebruik van een wattenstaafje is een veilige manier om een schilderij schoon te maken Niet waar Wattenstaafjes kunnen te ruw zijn voor het oppervlak van het schilderij e

Het is extreem noodzakelijk om zeer voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van een schilderij en om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken.
Raadpleeg dana ook altijd een professionele restaurateur als u twijfelt over welke schoonmaakmethoden u moet gebruiken.
Zeker wanneer u niet zeker weet hoe u het schilderij veilig kunt reinigen.

Plaats een reactie