Schilderijen schoonmaken: deze middelen zijn schadelijk voor het schilderij

Schilderijen schoonmaken kun je op verschillende manieren doen, maar het is belangrijk om te weten welke middelen schadelijk zijn voor het schilderij. In dit artikel vertellen wij je welke middelen je moet vermijden om schade te voorkomen sen hoe je erachter kunt komen of de middelen die je wilt gebruiken schadelijk zijn voor een specifiek schilderij.

Schadelijke middeltjes voor uw schilderij

Schilderijen schoonmaken met huis-tuin-en-keuken middelen

Schilderijen schoonmaken met huis-tuin-en-keuken middelen is in sommige gevallen geen goed idee. Je kunt azijn bijvoorbeeld wel gebruiken voor het schoonmaken van een olieverf schilderij maar als je azijn op acrylverf gebruikt dan lost de verf op. Bij het schoonmaken van schilderijen die gemaakt zijn met acrylverf kun je azijn daarom beter vermijden.

Andere huis-tuin-en-keuken middelen die men gebruikt voor het schoonmaken van schilderijen zijn aardappels en uien. Door de aardappel of ui door te snijden en er ronde bewegingen mee te maken over het doek haal je vuil los. Veel mensen vinden dit een fijne en veilige manier voor het schoonmaken van hun schilderijen maar schilderijen schoonmaken met uien en aardappelen heeft ook een keerzijde.

Aardappelen en uien kunnen jaren later schimmels op het schilderij veroorzaken. Deze huis-tuin-en-keuken middelen zijn ook erg slecht voor de vernislaag van een schilderij. Zo kun je de vernislaag onbedoeld verwijderen door het schilderij schoon te maken met een aardappel of ui. Hierdoor is het schilderij na het schoonmaken kwetsbaarder waardoor de verflaag zelf aangetast kan worden. Hetzelfde geldt voor schilderijen schoonmaken met broodkruimels, zeep en water.

Schilderijen schoonmaken: test om te zien of het middel schadelijk is voor jouw schilderij

Om er zeker van te zijn dat je geen huis-tuin-en-keuken middel kiest waarmee het schilderij aangetast kan worden tijdens het schoonmaken, is het slim om het middel te testen. Gebruik het gekozen middel op een hoekje van het schilderij om te zien wat het effect op het doek is. Als je middelen als azijn of zeep en water gebruikt dan kun je een wattenstaafje gebruiken om het doek te behandelen. Maak het wattenstaafje niet te nat en maak het hoekje voorzichtig schoon.

Als je ervoor kiest om een aardappel, broodkruimels of een ui te gebruiken voor het schoonmaken van het schilderij dan is het belangrijk om de aardappel of de ui goed schoon te houden door deze af te spoelen met koud water. Lees er meer over in ons artikel “Zelf een schilderij schoonmaken.”

Hoe kan ik mijn schilderijen schoonmaken op een 100% veilige manier?

Schilderij preventief onderhoud is beter dan genezen

 • Er bestaat geen kant en klaar middel waarmee je elk schilderij op een veilige manier kunt schoonmaken. Daarom raden wij aan om de volgende tips te volgen om ervoor te zorgen dat het schilderij zo lang mogelijk mooi blijft.
  • Zorg ervoor dat het schilderij stofvrij Dit kun je doen door het schilderij in te lijsten achter glas of door het schilderij circa 4 keer per jaar af te stoffen. Stof schilderijen niet af met een plumeau maar gebruik bijvoorbeeld een zachte, schone make-up kwast. Controleer voor het afstoffen op losrakende verf en scheuren en werk hier voorzichtig omheen om schade te voorkomen.
  • Vermijd gebruik van water sprays, meubel sprays, vernevelaars, bestrijdingsmiddelen en luchtverfrissers in de buurt van een onbeschermd schilderij.
  • Verwijder het schilderij uit kamers die je wilt schilderen, stucken of behangen. Hang het schilderij terug op het moment dat de muren volledig droog zijn.
  • Controleer de lijst op uitwerpselen van insecten, houtwormgaten en schimmels.
  • Laat schilderijen periodiek schoonmaken door restauratoren. Om 100% zeker te zijn dat het schoonmaken van jouw schilderij op een professionele en veilige manier wordt gedaan is het slim om het schilderij periodiek naar de restaurator te brengen. Raadpleeg een restaurator om erachter te komen hoe vaak je jouw schilderij moet laten schoonmaken.

  Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste middelen waarover je kunt lezen op internet op korte of lange termijn toch schadelijk kunnen zijn voor jouw schilderij. Schilderijen schoonmaken is een precies werkje en wanneer er fouten worden gemaakt dan kun je het schilderij onherstelbaar beschadigen. Wanneer een schilderij gerestaureerd moet worden omdat de verf is opgelost zal het schilderij nooit meer hetzelfde worden.

  Kies jij ervoor om te experimenteren met huis-tuin-en-keuken middelen of kies je voor de veilige weg en laat jij jouw schilderijen schoonmaken bij een professionele restaurateur? Vind je het leuk om mee te praten over schilderijen schoonmaken? Laat ons jouw ervaringen weten met het zelf schoonmaken van schilderijen door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Hier een overzicht van alle schoonmaakmiddelen:

Het schoonmaken van een schilderij kan worden gedaan met verschillende soorten schoonmaakmiddelen. Hier is een tabel met enkele veelgebruikte schoonmaakmiddelen voor schilderijen en hun voor- en nadelen:

Schoonmaakmiddel Voordelen Nadelen
Katoenstaafjes Goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar Kan pluisjes of vezels achterlaten op het schilderij
Water Kan effectief zijn voor het verwijderen van oppervlaktevuil Kan gevaarlijk zijn voor sommige soorten schilderijen, zoals aquarellen, en kan vlekken achterlaten
Gedestilleerde witte azijn Kan helpen bij het verwijderen van vuil en oppervlakkige vlekken Kan de kleuren van het schilderij aantasten of verkleuren
Baking soda Kan worden gebruikt om hardnekkige vlekken te verwijderen Kan schade veroorzaken aan sommige soorten verf en de integriteit van het schilderij aantasten
Gum eraser Effectief bij het verwijderen van vlekken en oppervlaktevuil Kan vlekken achterlaten op het schilderij
Microvezeldoek Veilig en zacht voor het oppervlak van het schilderij Kan pluisjes achterlaten op het schilderij
Schilderijreiniger Speciaal geformuleerd om schilderijen veilig en effectief te reinigen Kan duur zijn en vereist kennis van het gebruik ervan

Het is super belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van een schilderij en om de juiste schoonmaakmiddelen te kiezen die geschikt zijn voor het type schilderij en de mate van vervuiling!

Raadpleeg altijd een professionele restaurateur als u twijfelt over welke schoonmaakmiddelen u moet gebruiken of als u niet zeker weet hoe u het schilderij veilig kunt reinigen.

Plaats een reactie