Schilderij restaureren

Schilderij restaureren? De handleiding naar jouw schilderijrestauratie! Wil je jouw schilderij restaureren door een professioneel restaurateur in te schakelen? Als je een schilderij hebt dat beschadigd is, of dat gewoon wat verouderd of verkleurd lijkt, kun je overwegen om het te laten restaureren.

Hieronder vind je een complete gids met alle mogelijkheden en stappen die je moet nemen om een schilderij te laten restaureren.

Een schilderij schoonmaken is een secure klus!
Een schilderij schoonmaken is een secure klus!

Mogelijkheden voor schilderij restauratie

 1. Reinigen van het schilderij:

  • Verwijderen van oppervlaktevuil en stof
  • Verwijderen van vernis- en verflagen die zijn vergeeld of beschadigd
  • Verwijderen van schimmels of insecten
 2. Herstellen van beschadigingen:

  • Opvullen van scheuren en deuken in het doek
  • Herstellen van verfverlies of beschadigde verf
  • Restaureren van gaten of krassen
 3. Retoucheren van het schilderij:

  • Bijwerken van de kleur, toon en textuur van de verf
  • Herstellen van beschadigde gebieden door middel van verftechnieken
  • Verwijderen van oude retouches die niet meer nodig zijn

Stappen voor schilderij restauratie:

 1. Beoordeling van het schilderij:

  • Bepalen van de staat van het schilderij
  • Inschatten van de benodigde restauratiewerkzaamheden
  • Bespreken van de opties met de restaurator
 2. Reiniging van het schilderij:

  • Verwijderen van oppervlaktevuil en stof
  • Verwijderen van oude vernis- en verflagen
  • Reinigen van het doek en de verflagen
 3. Herstellen van beschadigingen:

  • Opvullen van scheuren en deuken in het doek
  • Herstellen van verfverlies of beschadigde verf
  • Restaureren van gaten of krassen
 4. Retoucheren van het schilderij:

  • Bijwerken van de kleur, toon en textuur van de verf
  • Herstellen van beschadigde gebieden door middel van verftechnieken
  • Verwijderen van oude retouches die niet meer nodig zijn
 5. Vernissen van het schilderij:

  • Aanbrengen van een nieuwe vernislaag om het schilderij te beschermen tegen vuil en veroudering
  • Kiezen van de juiste vernis op basis van de gebruikte verf en het beoogde resultaat
 6. Frame- en ophangwerkzaamheden:

  • Bijwerken of vervangen van het frame indien nodig
  • Toevoegen van ophangsystemen of verbeteren van bestaande systemen

 

Schilderij restauratie

Als je een schilderij wilt laten restaureren, zijn er veel mogelijkheden om het weer in goede staat te brengen. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde restaurator te vinden die de staat van het schilderij kan beoordelen en de beste opties kan aanbevelen.

Door het schilderij zorgvuldig te reinigen, beschadigingen te herstellen en retouches aan te brengen op de juiste manier, kan het schilderij weer in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld. Het vernissen van het schilderij zorgt ervoor dat het wordt beschermd tegen toekomstige beschadigingen en veroudering. Het frame en de ophangsystemen moeten ook worden overwogen om het schilderij op een veilige en stabiele manier te kunnen ophangen.

Belangrijke overwegingen bij het restaureren van een schilderij zijn onder andere de kwaliteit en authenticiteit van het werk. Als het schilderij van historisch of artistiek belang is, moet de restauratie worden uitgevoerd met de grootste zorg en inachtneming van de oorspronkelijke kenmerken en technieken van de kunstenaar.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat restauratie een delicaat proces is dat veel tijd en expertise vereist. Het kan duur zijn, afhankelijk van de staat en de grootte van het schilderij en de benodigde restauratiewerkzaamheden. Het is daarom verstandig om een goede restaurator te vinden en hun ervaring en tarieven te onderzoeken voordat je besluit om het schilderij te laten restaureren.

Hoe kies je de juiste restaurateur?

Ben je op zoek naar een professionele schilderij restaurateur in Nederland? Er zijn veel verschillende restaurateurs die gespecialiseerd zijn in het restaureren van schilderijen van diverse stijlen en tijdperken. In deze gids geven we je handige tips om de juiste restaurateur voor jouw schilderij te vinden.

Een schilderij restaureren is niet eenvoudig

Reputatie en ervaring van de restaurateurs

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een schilderij restaurateur is de reputatie en ervaring van de restaurateur.

Hieronder vind je een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Bekijk de website en het portfolio van de restaurateur: dit geeft je een goed idee van het werk dat de restaurateur heeft verricht.

  • Lees recensies van klanten: dit geeft je een indruk van de tevredenheid van de klanten over het werk van de restaurateur.

  • Controleer of de restaurateur aangesloten is bij een erkende branchevereniging, zoals de Vereniging Restauratoren Nederland: dit geeft je zekerheid over de kwaliteit en professionaliteit van de restaurateur.

Vergelijk altijd de tarieven

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een schilderij restaurateur zijn de tarieven die de restaurateur hanteert. Hieronder vind je enkele zaken om op te letten:

  • Vraag verschillende offertes aan: dit geeft je een goed beeld van de tarieven die restaurateurs hanteren.

  • Vergelijk de tarieven met elkaar: kies niet zomaar de goedkoopste restaurateur, maar kijk ook naar de kwaliteit en ervaring van de restaurateur.

  • Bespreek het tarief vooraf met de restaurateur: zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Let op specialisaties

Veel schilderij restaurateurs hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde stijl of periode. Het kan daarom handig zijn om een restaurateur te kiezen die gespecialiseerd is in het restaureren van schilderijen uit de periode waarin jouw schilderij is gemaakt.

Hierdoor weet je zeker dat de restaurateur de juiste kennis en ervaring heeft om jouw schilderij op de juiste manier te restaureren.

Pas in ieder geval met het zelf aan de slag gaan, niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt om een schilderij mee schoon te maken.

Verschillende schilderij restaurateurs in Nederland

Er zijn diverse schilderij restaurateurs in Nederland. Hieronder vind je een overzicht van enkele gerenommeerde restaurateurs:

 1. Art Conservation: Art Conservation is een gerenommeerd restauratiebedrijf gevestigd in Amsterdam, dat zich richt op de restauratie en conservering van schilderijen, sculpturen, papier en andere kunstwerken. Ze werken met een team van professionele restauratoren en bieden een breed scala aan diensten, van schoonmaak en retoucheren tot het herstellen van beschadigde werken.

 2. Restauratieatelier Marjan de Visser: Dit atelier is gevestigd in Rotterdam en biedt restauratie- en conserveringsdiensten voor schilderijen en andere kunstwerken. Marjan de Visser heeft meer dan 25 jaar ervaring in het restaureren van kunstwerken en werkt samen met musea, galeries en particuliere verzamelaars.

 3. Art Salvage: Art Salvage is een restauratiebedrijf gevestigd in Haarlem dat gespecialiseerd is in het restaureren en conserveren van schilderijen, beelden, meubels en andere kunstwerken. Ze bieden ook advies over conservering en klimaatbeheersing en werken samen met musea, galeries en particuliere verzamelaars.

 4. Restauratieatelier Vrijdag: Restauratieatelier Vrijdag is gevestigd in Amsterdam en biedt restauratie- en conserveringsdiensten voor schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken. Het atelier heeft meer dan 25 jaar ervaring en werkt samen met musea, galeries en particuliere verzamelaars. Ze bieden ook advies over conservering en klimaatbeheersing.

Maar zo zijn er nog veel meer goede restaurateurs te vinden in Nederland. Op onze website vergelijk je 3 offertes van bedrijven bij jou in de buurt die je professioneel kunnen helpen!


Een schilderijenrestauratie doe je maar één keer!

Het kiezen van de juiste schilderij restaurateur is een beslissing die je wellicht maar 1 keer in je leven maakt.

Door de reputatie en ervaring van de restaurateur te onderzoeken, de tarieven te vergelijken, en de specialisatie van de restaurateur in acht te nemen, kun je de juiste keuze maken.

Wil je meer informatie over schilderij restauratie in Nederland? Kijk dan eens op de website van Vereniging Restauratoren Nederland.

Restaurtore Nederland

Kosten voor het restaureren van een olieverfschilderij

Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van het restaureren van een olieverfvschilderij zijn onder meer:

 • De grootte van het schilderij
 • De aard en de omvang van de schade
 • De mate van vervuiling
 • De leeftijd en de waarde van het schilderij
 • De complexiteit van het restauratieproces

Hieronder vindt u een algemene schatting van de kosten voor het restaureren van olieverfschilderijen op basis van verschillende niveaus van schade:

Niveau van schade Geschatte kosten
Lichte schade €100 – €500
Matige schade €500 – €1.500
Ernstige schade €1.500 – €5.000
Zeer ernstige schade €5.000 en hoger

Houd er rekening mee dat het restaureren van een olieverfschilderij of ander schilderij een zeer gespecialiseerde en delicate taak is, en dat het belangrijk is om een gerenommeerd en gekwalificeerd bedrijf te kiezen om het werk uit te voeren.

Op onze homepage vergelijk je hiervoor 3 verschillende offertes van gerenommeerde bedrijven. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.