Kosten van een schilderij schoonmaken: wat kost het?

Het restaureren of schoonmaken van een schilderij is vaak een noodzakelijke stap om het kunstwerk te behouden en te beschermen tegen verdere schade. Uiteraard heeft dat wel een prijs. Op deze pagina informeren wij je verder over de prijzen van het schoonmaken van een schilderij.

ℹ️ Tip! Vraag hier 3 vrijblijvende offertes aan waar je jouw schilderij het beste laten schoonmaken of restaureren door een professioneel restaurateur.

Het kan echter een aanzienlijke investering met zich meebrengen, afhankelijk van de omvang van het werk dat moet worden uitgevoerd en de ervaring van de restaurateur.

In dit artikel bespreken we de kosten van het laten schoonmaken of restaureren van een schilderij en geven we tips over hoe u de juiste restaurateur kunt vinden.

Schilderij schoonmaken: wat zijn de kosten?

Kosten van schilderij restauratie

Het restaureren van een schilderij is vaak een uitgebreid proces dat gespecialiseerde kennis en ervaring vereist. De kosten van restauratie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • De omvang van het werk: Het repareren van een klein scheurtje of een lichte verkleuring zal minder kosten dan het herstellen van een groot schilderij met uitgebreide beschadigingen.
 • De staat van het schilderij: Schilderijen die al in slechte staat verkeren, zullen meer tijd en geld kosten om te restaureren dan schilderijen die in goede staat zijn.
 • De ervaring van de restaurateur: Restaurateurs met meer ervaring en een betere reputatie zullen vaak hogere tarieven in rekening brengen dan minder ervaren restaurateurs.

Gemiddelde kosten van schilderij restauratie

Over het algemeen variëren de kosten voor het restaureren van een schilderij tussen de € 200,- en € 1.500,-. Een kleine restauratie kan beginnen bij € 200,-, terwijl een uitgebreide restauratie duizenden euro’s kan kosten. Voor grotere en meer complexe werken kunnen de kosten zelfs oplopen tot € 10.000,- of meer.

ℹ️ Tip! Vraag hier 3 vrijblijvende offertes aan waar je jouw schilderij het beste laten schoonmaken of restaureren door een professioneel restaurateur.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts gemiddelden zijn en dat ze kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het werk en de ervaring van de restaurateur. Daarnaast kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor het transport van het schilderij naar de restaurateur en terug, en voor eventuele extra benodigdheden en materialen.

Kosten van schilderij schoonmaken

Schilderijen die in goede staat verkeren maar simpelweg een oppervlakkige reiniging nodig hebben, zijn vaak goedkoper om schoon te maken dan om te restaureren. Het schoonmaken van een schilderij kan helpen om verkleuringen en vuil te verwijderen, waardoor het schilderij er weer fris uitziet en beter beschermd is tegen verdere schade.

Voor en na

Gemiddelde kosten

De kosten voor het schoonmaken van een schilderij zijn doorgaans lager dan die voor restauratie en variëren tussen de € 50,- en € 300,-. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het schilderij en de mate van verontreiniging. Voor grotere schilderijen en ernstige vervuiling kunnen de kosten echter hoger zijn.

ℹ️ Tip! Vraag hier 3 vrijblijvende offertes aan waar je jouw schilderij het beste laten schoonmaken of restaureren door een professioneel restaurateur.

Tabel 1: Gemiddelde kosten voor het schoonmaken van een schilderij
Grootte schilderij Gemiddelde kosten
Klein (tot 30x40cm) € 150 – € 250
Middelgroot (tot 70x100cm) € 250 – € 500
Groot (tot 150x150cm) € 500 – € 1000
Zeer groot (vanaf 150x150cm) € 1000 – € 2000
Tabel 2: Gemiddelde kosten voor het restaureren van een schilderij
Soort schade Gemiddelde kosten
Vuil en stof verwijderen € 100 – € 500
Lichte beschadigingen (krassen, barsten) € 500 – € 1000
Ernstige beschadigingen (scheuren, verkleuring) € 1000 – € 5000
Zeer ernstige beschadigingen (grote scheuren, ontbrekende verf) € 5000 – € 10.000

Hoe vindt u de juiste restaurateur?

Het vinden van de juiste restaurateur voor uw schilderij is belangrijk. Op deze website ontvang je 3 vrijblijvende offertes voor uw schilderij.

Geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast maar kan de aanbieders wel even met elkaar vergelijken!


Toch een nieuw schilderij kopen: hoe duur is dat en wat zijn de kosten?

Het is lastig om een precieze prijs te geven voor de aanschaf van een nieuw schilderij, omdat de prijs afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van het schilderij, de gebruikte materialen, de bekendheid van de kunstenaar, en de complexiteit van het werk. Toch kan ik je wat richtlijnen geven over de kosten van een nieuw schilderij.

Prijsklasse

De prijs van een schilderij kan variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele miljoenen. De volgende prijsklasse geeft een indicatie van wat je kunt verwachten:

 • Onder € 100: Hier vind je voornamelijk posters en prints van schilderijen.
 • € 100- € 500: In deze prijsklasse vind je originele werken van beginnende en minder bekende kunstenaars.
 • € 500- € 2.000: In deze prijsklasse vind je originele werken van gerenommeerde kunstenaars en sommige beginnende kunstenaars.
 • € 2.000- € 10.000: In deze prijsklasse vind je originele werken van gerenommeerde kunstenaars en sommige minder bekende kunstenaars.
 • € 10.000 en hoger: In deze prijsklasse vind je voornamelijk originele werken van zeer bekende en gevestigde kunstenaars.

Let op: uiteraard zijn deze prijzen aan inflatie onderhevig en zal de prijs met de jagen waarschijnlijk verder stijgen.

Factoren die de prijs bepalen

De volgende factoren kunnen de prijs van een schilderij bepalen:

 • Grootte van het schilderij: Over het algemeen geldt: hoe groter het schilderij, hoe hoger de prijs.
 • Gebruikte materialen: Schilderijen die zijn gemaakt met dure materialen, zoals bladgoud of olieverf, zijn over het algemeen duurder dan schilderijen die zijn gemaakt met goedkopere materialen.
 • Bekendheid van de kunstenaar: Schilderijen van bekende kunstenaars zijn vaak duurder dan schilderijen van minder bekende kunstenaars.
 • Complexiteit van het werk: Schilderijen die veel tijd en vakmanschap vergen, zijn over het algemeen duurder dan schilderijen die snel en gemakkelijk zijn gemaakt.

Waar te koop?

Er zijn verschillende plekken waar je een nieuw schilderij kunt kopen:

 • Galeries: Galeries zijn gespecialiseerd in het verkopen van kunst en hebben vaak een uitgebreide collectie van schilderijen.
 • Kunstbeurzen: Kunstbeurzen zijn evenementen waar kunstenaars en galeries hun werk presenteren. Het is een goede manier om een breed scala aan schilderijen te bekijken.
 • Online kunstplatforms: Er zijn verschillende online kunstplatforms waar je schilderijen kunt kopen van kunstenaars over de hele wereld.

Samenvattend: Het hangt van veel factoren af

De prijs van een schilderij schoonmaken of een nieuw schilderij hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte, materialen, bekendheid van de kunstenaar, en complexiteit van het werk.

Er zijn verschillende prijsklassen waarin je schilderijen kunt vinden, van enkele tientallen euro’s tot enkele miljoenen. Als je een nieuw schilderij wilt kopen, zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt, zoals galeries, kunstbeurzen en online kunstplatforms.

Bedenk goed waar je het schilderij wilt ophangen en welke stijl en kleuren het beste passen bij je interieur voordat je een aankoop doet. Ook is het verstandig om je te verdiepen in de kunstenaar en het werk dat je op het oog hebt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Plaats een reactie