Een portret over Johannes Vermeer – de beroemde Nederlandse schilder van het licht

Schilderen zoals Vermeer: hoe maak je een schilderij zoals Johannes Vermeer?

In de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst was Johannes Vermeer een van de meest invloedrijke schilders. Zijn realistische stijl, zijn meesterschap over licht en schaduw, en zijn prachtige kleurgebruik maakten hem tot een favoriet onder kunstliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld.

Maar wie was hij en hoe schilderde hij?

Johanne's Vermeer

Leven en werk van Johannes Vermeer

Johannes Vermeer werd geboren in Delft, Nederland in 1632. Hij groeide op in een familie van kunstenaars en handelaren en werd op jonge leeftijd opgeleid tot kunstenaar. Hij trouwde met Catharina Bolnes en kreeg in totaal 15 kinderen.

Vermeer was een van de belangrijkste schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw, hoewel hij niet erg bekend was tijdens zijn leven. Hij stierf op 43-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een beroerte of een andere ziekte.

Vermeer schilderde voornamelijk genrestukken, portretten en landschappen. Zijn schilderijen worden vaak gekenmerkt door hun licht en kleurgebruik, evenals door de nauwkeurige weergave van details. Zijn beroemdste schilderijen zijn onder andere ‘Het meisje met de parel’, ‘De Melkmeid’, ‘Gezicht op Delft’, en ‘De liefdesbrief’.

Invloed van Vermeer op de moderne kunst

Vermeer’s invloed op de moderne kunst is niet te onderschatten. Veel kunstenaars werden geïnspireerd door zijn realistische stijl en gebruik van licht en schaduw. Bijvoorbeeld, de Amerikaanse schilder Edward Hopper werd beïnvloed door Vermeer’s gebruik van licht en schaduw om de sfeer van zijn schilderijen te creëren.

Vermeer’s invloed is ook te zien in de stillevens van de Franse schilder Henri Matisse en de kubistische schilder Pablo Picasso. Zijn invloed is ook te zien in de fotografie en de filmindustrie, waarbij cineasten gebruik maken van Vermeer’s technieken om licht en schaduw te gebruiken om de sfeer van hun films te bepalen.

Beroemde schilderijen van Vermeer

Hieronder vindt u een lijst en opsomming van enkele van Johanne’s Vermeer’s beroemdste schilderijen:

  1. Het meisje met de parel – Dit schilderij is een van Vermeer’s meest beroemde schilderijen en wordt vaak vergeleken met de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.
  2. De Melkmeid – Dit schilderij toont een dienstmeisje dat melk inschenkt en is beroemd om zijn nauwkeurige weergave van licht en schaduw.
  3. Gezicht op Delft – Dit schilderij toont een prachtig stadsgezicht van Delft en wordt beschouwd als een van Vermeer’s meesterwerken.
  4. De liefdesbrief – Dit schilderij toont een jonge vrouw die een brief leest en is beroemd om de intieme sfeer en het prachtige kleurgebruik.
  5. De muziekles – Dit schilderij toont een jonge vrouw die een virginaal bespeelt, terwijl een man haar van achteren bekijkt. Het schilderij is beroemd om zijn realistische weergave van licht en schaduw.
download 2

De belangrijkste gegevens van Vermeer in een overzichtje:

Ken jij Vermeer al?

NaamJohannes Vermeer
GeboorteplaatsDelft, Nederland
Geboortedatum31 oktober 1632
OverlijdensplaatsDelft, Nederland
Overlijdensdatum15 december 1675
Bekend omRealistische stijl, gebruik van licht en schaduw
Beroemdste schilderijenHet meisje met de parel, De Melkmeid, Gezicht op Delft, De liefdesbrief, De muziekles

Maak een schilderij zoals Vermeer dat deed!

Als u geïnteresseerd bent om te leren schilderen zoals Vermeer, dan zijn er een paar belangrijke technieken en stappen die u kunt volgen.

Het gebruik van licht en schaduw

Een belangrijk onderdeel van Vermeer’s techniek was zijn gebruik van licht en schaduw om diepte en dimensie te creëren in zijn schilderijen. Hij gebruikte vaak een specifieke techniek genaamd “camera obscura” om zijn composities te maken. Dit was een soort van donkere kamer waarin hij een afbeelding projecteerde op een doek, waardoor hij de juiste compositie kon krijgen voor zijn schilderijen. Dit hielp hem om de juiste balans te vinden tussen licht en schaduw en om de diepte en dimensie te creëren die zo kenmerkend is voor zijn werk.

Olieverf

Een ander belangrijk onderdeel van Vermeer’s techniek was zijn gebruik van olieverf. Hij gebruikte vaak laagjes van transparante olieverf om de kleur en het licht in zijn schilderijen op te bouwen. Deze laagjes zorgden ervoor dat de kleuren helder en levendig waren en dat het licht prachtig reflecteerde. Vermeer’s schilderijen hebben vaak een bijna fotografische kwaliteit, wat deels te danken is aan zijn gebruik van deze techniek.

Als u wilt schilderen als Vermeer, dan is het belangrijk om te beginnen met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat u de juiste materialen heeft, waaronder olieverf, kwasten en doeken van hoge kwaliteit. Vermeer gebruikte vaak fijne, delicate kwasten om zijn werk te maken en om de fijne details in zijn schilderijen te krijgen.

Begin met een schets van uw compositie en gebruik vervolgens de olieverf om de kleuren en het licht op te bouwen. Gebruik laagjes van transparante verf om de kleur en het licht op te bouwen en zorg ervoor dat u de juiste balans tussen licht en schaduw creëert. Dit kan wat oefening vergen, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen om deze techniek te perfectioneren.

Geduld is het sleutelwoord!

In het algemeen was Vermeer’s schildertechniek zeer geduldig en nauwgezet. Hij nam de tijd om elk detail van zijn schilderijen te perfectioneren en te verfijnen, wat resulteerde in prachtige, levendige schilderijen die tot op de dag van vandaag worden bewonderd. Door te oefenen en geduldig te zijn, kunt u leren schilderen als Vermeer en uw eigen meesterwerken creëren.

johannes-vermeer

Meer weten over hem?

Als u geïnteresseerd bent in het bekijken van de schilderijen van Vermeer in persoon, dan is een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag een absolute must. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van Vermeer’s werk, waaronder zijn beroemdste schilderijen zoals Het meisje met de parel en De Melkmeid. Het is een unieke ervaring om deze prachtige schilderijen van dichtbij te kunnen bekijken en te bewonderen.

Naast het Mauritshuis zijn er ook andere musea over de hele wereld waar u Vermeer’s schilderijen kunt bekijken. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ook een aantal prachtige schilderijen van Vermeer in hun collectie, waaronder Het straatje en De liefdesbrief. Andere musea die Vermeer’s schilderijen tentoonstellen zijn onder andere het Louvre in Parijs en het National Gallery in Londen.

Als u op zoek bent naar meer informatie over Vermeer en zijn werk, dan zijn er tal van boeken en artikelen beschikbaar die u kunt raadplegen. Het boek “Vermeer: The Complete Works” van Karl Schütz is een uitstekende bron van informatie over Vermeer’s leven en werk, en bevat prachtige afbeeldingen van al zijn schilderijen. Er zijn ook tal van online bronnen beschikbaar, zoals de website van het Mauritshuis en het Vermeer Centrum in Delft.

Plaats een reactie